Rijswijk G 596
Jaagpad 6, 2288 AB te Rijswijk

Omschrijving

Stoomgemaal aan de Delftse Vliet, gebouwd blijkens een stichtingssteen in de noordelijke gevel in 1873 om samen met de windmolen aan de Spiering watering de Plaspoelpolder te bemalen. Bakstenen gebouw in electische vormen met van een verdieping met pannen schilddak voorzien middengedeelte en lagere zijvleugels onder zadeldaken. Spitsbogige en rondboogvensters en houten kroonlijsten. Het gemaal, waarvan de stoommachine in 1924 vervangen werd door een horizontale dieselmotor van het merk "Crossley" (45 P. K.), was uitgerust met een scheprad, dat in 1924 plaats maakte voor een centrifugaalpomp, merk "Jaffa". Bij het gemaal een houten kolenloods met pannen zadeldak en windwijzer. IJzeren hek op gemetselde borstwering ter afsluiting van het terrein.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Gemaal (M)