Harderwijk E 5506
Harderwijk E 5362
Bruggestraat 49 6, 3841 CM te Harderwijk
Bruggestraat 49 4, 3841 CM te Harderwijk
Bruggestraat 49 5, 3841 CM te Harderwijk
Bruggestraat 49 3, 3841 CM te Harderwijk

Omschrijving

Monumentaal herenhuis, in oorsprong laat-middeleeuws, met aan de achterzijde twee haaks op het voorhuis gebouwde achtervleugels onder schilddaken en met gepleisterde achtergevels, waarin vensters met vroeg negentiende eeuwse roedenverdeling. De noordelijke vleugel is langer dan de zuidelijke en heeft een lager achterhuis onder zadeldak, aan de achterzijde afgesloten door een puntgevel met vlechtingen (waarschijnlijk zestiende eeuws). Het evenwijdig aan de straat gebouwde voorhuis verkreeg in 1712 een statige, bakstenen lijstgevel, gedateerd in het fries boven de deur. Hardstenen plint, in baksteen gebosseerde hoekpilasters, middenrisaliet met in hout gesneden omlijsting van de deur, waarboven eenvoudige omlijsting van het verdiepingsvenster met rijk gesneden borstwering. Stoep en twee stoeppalen op de hoeken, waarvan de linker grotendeels verdwenen is. Inwendig een linkervoorkamer met zeldzaam geschilderd behang in Empire-trant. Achter het huis een achttiende eeuwse tuinkamer. Het pand en de tuinkamer zijn gerestaureerd in 1961-'62.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor