Harderwijk E 1615
Harderwijk E 4579
Harderwijk E 2306
Kerkplein 1, 3841 EC te Harderwijk

Omschrijving

Grote of Onze Lieve Vrouwekerk. Monumentale, basilicale kruiskerk, 14e-16e eeuw, waarvan koor met kooromgang en dwarsschip en late Nederrijnse gotiek vertegenwoordigen. Traptorens tegen de kooromgang en aan de westzijde van de transeptarmen. Koor en dwarsschip overdekt door laag aanzettende netgewelven. Triforium zonder balustrade, fraaie kapiteelsculptuur. Het schip bestaat na de torenval van 1797 uit twee traveeën, afgesloten door een bakstenen westgevel met gezwenkte contouren en een classicistisch portaal. Inwendig tussen de pijlers van het koor gaaf bewaarde natuurstenen afscheidingen ten dele in hout vernieuwd, verlevendigd door spitsboognissen met driepastraceringen. Preekstoel door Jan de Wael, 1620; Grafzerken, 16e, 17e en 18e eeuw. Orgel met Hoofdwerk en Rugwerk, in 1827 gemaakt door de Gebr. Batz. In 1981 gerestaureerd door Flentrop Orgelbouw.