Amsterdam R 4218
Stadhouderskade 42, 1071 ZD te Amsterdam
Jan Luijkenstraat 2 E, 1071 CM te Amsterdam
Jan Luijkenstraat 2 D, 1071 CM te Amsterdam
Jan Luijkenstraat 2 B, 1071 CM te Amsterdam

Omschrijving

Hoekpand (dubbelpand) met twee verdiepingen onder een samenstel van dwarsgeplaatste zadeldaken met licht overstek, op verschillende niveau's met dakkapellen, gebouwd 1898-99 door Ed.Cuypers in stijlopvattingen echter Nieuwe Kunst. Opgetrokken in baksteen met enkele versierende accenten in natuursteen, gedeeltelijk van reliëfs voorzien (gestileerde bloem- en bladmotieven). Op de hoek een boogvormige houten erker, gesteund door gesneden natuurstenen consoles. Gevel aan de Jan Luyckenstraat bevat links een ingangsportiek; rechtergedeelte heeft hoofdaccent door rondbogige ingangsportiek met stoep waarin deur, omlijst door glas-in-loodvensters; in bovengedeelten houtwerk, geheel rechts een torenachtige uitbouw. Gevel aan de Stadhouderskade bevat in het midden een veelhoekige erker op de begane grond, waarboven een rondbogig venster, waarboven een bloemen-reliëf in natuursteen met de inscriptie: hoc erat 1899 in votis; aan de rechterzijde een dakkapel met opgelichte kap.