Harlingen A 8656
Noorderhaven 86, 8861 AP te Harlingen

Raadhuis.

Het blokvormig gebouw met gevel aan de Noorderhaven, is in 1730 door stadsbouwmeester H.J. Norel opgetrokken tegen een ouder gedeelte doorlopend tot aan de Voorstraat, dat aan de Voorstraat door een achthoekige toren gemarkeerd was. De vleugel tussen het gebouw van 1730 en de toren is in 1756 vervangen. Het blokvormig gebouw is gedekt door vier zadeldaken met zes schoorstenen op de hoeken; aan de gootlijst gesneden consoles; dakkapellen met siersnijwerk.

Boven de met snijwerk aan consoles en vensteromlijstingen versierde middenpartij een door Gerbrandus van der Haven gebeeldhouwde H. Michael met het stadswapen. Onder de vensters lambrequins.

Voor de gevel twee bijbehorende schamppalen. Hal met gestuct plafond; in de hal buste van S. Stijl door L. Royer. In een vertrek naast de hal gestucte schouw met embleem van het recht en stadswapen.

Badkamer wit betegeld met gekleurde randen. In de burgemeesterskamer geschilderd schoorsteenstuk: Aeneas en Anchises. Op de verdieping raad- en trouwzaal met koepelvormig verhoogd stucplafond en 2 gesneden schouwboezems met marmeren schoorsteenmantel.

In een achterkamer ingelijste gedeelten van beschilderd behang door N. Baur, 1796 en door E. van Drielst. Op de schouw een "witje".

Toren. De achthoekige toren op natuurstenen basement is bekroond door een open spits en bevat een mooi gemetselde spiltrap.

Boven de ingang een gevelsteen met St. Michael, afkomstig van de v.m. Westerkerk.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw