Kerkhofstraat 11, 8051 GG te Hattem

Omschrijving

"Daendelshuis". PAND, bestaande uit twee evenwijdig lopende vleugels, waarvan de oostelijke gedateerd is 1618. Dit huis is gebouwd tegen de achterzijde van het laat-middel-eeuwse pand Kerkhofstraat 9, waarmede het in oorsprong een geheel uitmaakte. Het uit een parterre en twee verdiepingen bestaande oostelijke deel draagt een pannen zadeldak tussen een puntgevel aan de zuidzijde en een in- en uitgezwenkte topgevel met natuurstenen dekplaten en een toppilaster aan de noordzijde. De voorgevel is rijk behandeld in renaissance- vormen en bezit geprofileerde natuurstenen waterlijsten, natuurstenen kruiskozijnen en tweelichtvensters met luiken, geblokte ontlastingsbogen met siermetselwerk in de boogtrommels, sierankers en een jaartalsteen: anno 1618. In de zijgevel smalle vensters met natuurstenen middendorpels en geblokte ontlastingsbogen. Jaarankers 1618. Onder de top een geprofileerde , natuurstenen waterlijst. Het westelijke deel heeft aan de noordzijde een eenvoudige, vroeg 17e eeuwse puntgevel met een muizetandlijst onder de top. De in de 18e eeuw vergrote vensters hebben ontlastingsbogen en herkregen bij de recente restauratie een kleine roedenverdeling. Aan de zuidzijde van het Daendelshuis , aansluitend bij Kerkhofstraat 9, en langgerekte, gepleisterde vleugel van begane-grond met een zadeldak. Vensters met geprofileerde dorpels en bij de restauratie aangebrachte schuiframen met kleine roedenverdeling. De restauratie van het Daendelshuis, dat thans is ingericht tot Ned. Hervormd Jeugdcentrum, vond plaats omstreeks 1964.