Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
20973
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
27 januari 1970
Kadaster deel/nr: 
82890/136
Internationaal Kenteken: 
Ja

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hattem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hattem
X-Y coördinaat: 
201417 - 498729

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Herv. kerk en het terrein rondom de kerk. De Herv. kerk, vóór de Reformatie gewijd aan de H.H. Andreas en Catharina, is een driebeukige basiliek in late Nederrijns gotische trant. Het schip, gebouwd omstreeks het midden der 15e eeuw, heeft pijlers en kruisribgewelven. Het koor, in oorsprong XVa doch vernieuwd en vergroot ca. 1500 (wijding 1504), is eenbeukig, heeft een driezijdige sluiting en draagt een netgewelf. Aan weerszijden van het koor kapellen, die door slanke zuilen van de kerkruimte gescheiden worden: de noordelijke met kruisribgewelven en de grotere zuidelijke met driezijdige sluiting en een netgewelf. Tegen de zuidelijke zijde van het koor een traptoren (1635). De kerk is gerestaureerd in 1895-'96 door P.J.H. en Jos. Th. Cuypers.

De kerk bezit: een romaanse zandstenen doopvont (XII), een preekstoel uit 1635 en een koorhek met Ionische pilasters en gesneden balusters uit 1645. Tegen de noordwand van het schip een orgel (1614) met beschilderde luiken (1677) en gesneden borstwering. Hierin een eenklaviers orgel met deels 16e eeuws pijpwerk. Twee koperen kaarsenkronen uit 1691. Verscheidene zerken, waaronder een laatgotische voor Michael Ernst van Bamberch, drost van Hattem met gebeeldhouwde ridderfiguur (1522) in de aan St. Anna gewijde zuidelijke kapel. Muur- en gewelfschilderingen. In de gewelven van de noordelijke zijkapel voorstellingen van de annuciatie en de geboorte met begeleidende siermotieven, tegen het midden van de 15e eeuw. Het netgewelf van het hoogkoor heeft beschilderingen met geslachtswapens en lofwerk, begin 16e eeuw en bij de restauratie sterk opgehaald. Op het netgewelf van de zuiderzijkapel lofwerk, heiligenfiguren en in de absis Christus als Man van Smarten met engelen, die de lijdenswerktuigen vasthouden, begin 16e eeuw. In deze kapel ook vier schilderingen tegen de zuidelijke wand, ernstig beschadigd en verbleekt, o.a. het "Feestmaal van Job".

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaMarkt28051 EZHattem

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKerk en kerkonderdeelKerk

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HattemE1277
HattemE1276
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee