Havelte I 2456
van Helomaweg 2, 7971 PX te Havelte

Omschrijving

Drentse boerderij, gedateerd 1823, van het dwarsgedeeltype, onder aan voorzijde afgewolfd schilddak, waarvan het woonhuisgedeelte pannen-, het bedrijfsgedeelte rietgedekt is en is voorzien van uilegat. De voorgevel is uitgerust met twee strokendeuren, de ene met onder- en bovendeur met 6-ruits bovenlicht; de andere met getoogd deurkalf en 8-ruits bovenlicht. Boven de 24-ruitsschuifvensters met wisseldorpel en luiken 1 steens strekken; onderlangs de dakrand zaagtand in metselwerk; staafankers; jaartal 1823; vlechtingen; topschoorsteen. In het bedrijfsgedeelte grote baanderdeuren en deur- en vensteropeningen van verschillende type. Terzijde een bakstenen stookhok onder pannen gedekt zadeldak met windveren.