454910 - Ned. Herv. Kerk
Havelte I 1671
Uffelterkerkweg 1, 7971 PP te Havelte

Omschrijving

Ned. Herv. KERK met schip ontstaan door verhoging in de 15e eeuw van de voorafgaande romaanse stenen gewelven. Koor uit de 15e eeuw. Inventaris: preekstoel XVII, herenbanken XVIIc. Oorspronkelijk eenklaviers orgel, in 1819 gemaakt door P. van Oeckelen voor de Herv. Kerk te Assen. In 1855 uitgebreid met een Bovenwerk. Van Oeckelen maakte gebruik van ouder pijpwerk en kas-onderdelen. In 1897 geplaatst in Havelte. In de onmiddellijke nabijheid van de kerk twee zgn. duivelsroosters (apart monumentnummer 454877), een aan de zuidwestzijde van de toren en een aan de noordoostzijde van het koor. Deze gaven toegang tot het kerkhof en bevonden zich in de inmiddels verdwenen omheining of ommuring. Op een steunbeer in de zuidgevel van de kerk is een marmeren zonnewijzer ingemetseld, gedateerd 1805, signering: AV D W.