Veessen C 1921
Kerkstraat 19, 8194 LT te Veessen

Omschrijving

Hervormde KERK. Achthoekig, bakstenen bouwwerk met rondboogvensters, lisenen op de hoeken en een boven deze lisenen verkropte kroonlijst. Met pannen gedekt tentdak, waarop een houten klokkentorentje met spits. De kerk is gebouwd na afbraak van de oude dorpskerk in 1842. Het tegenwoordige tentdak en het torentje dateren uit 1881; het uitgebouwde portaal, welks deur een frontonbekroning heeft, uit 1870. Tot de inventaris behoren: een preekstoel en twee psalmbordjes met gebroken frontons, 1802; een zilveren avondmaalstel in een mahoniehouten kist met koperen oren, 1859; een haardplaat, ca. 1700. In een neobarokke kas een eenklaviers orgel, in 1884 gemaakt door de Gebr. van Oeckelen. Mechanisch torenuurwerk is buiten gebruik gesteld.