Heerlen U 119
Heerlen U 120
Ganzeweide 35, 6413 GA te Heerlen
Ganzeweide 37, 6413 GA te Heerlen
Ganzeweide 39, 6413 GA te Heerlen
Ganzeweide 41, 6413 GA te Heerlen

Omschrijving

In schoon metselwerk - met gepleisterde banden en blokken - opgetrokken blok van vier WONINGEN, waarvan de risalerende uiteinden met verdieping onder met rode muldenpannen gedekt wolfdak (nok 1 straat) en het middenstuk met verdiep onder met rode muldenpannen gedekt zadeldak (nok/straat); aan de voorzijde middenrisaliet onder insteekkap met wolfeind en aan weerszijden daarvan een brede, lage dakkapel; aan de achterzijde - symmetrisch t.o.v. de middenas - twee T-vormige aanbouwen (gangen en bijkeukens) zonder verdieping onder zadeldaken; getoogde T-vensters met 4- en 8-ruits bovenlichten; getoogde deuren in het middenrisaliet en deuren met getoogd 6-ruits bovenlichten in de zijgevels. De woningen zijn mogelijk naar ontwerp van arch.Lugten in 1914 gebouwd door de Oranje Nassau Mijnen ten behoeve van vier opzichters van de mijn Oranje Nassau III en vormen door de aanleg, waarin de hierachische opbouw van het mijnwezen tot uiting komt, en door de eenheid in architectuur, kleur- en materiaalgebruik tesamen met Ganzeweide 27 t/m 33a en 43 t/m 49 het meest gave voorbeeld van de woningbouw voor (hogere) mijnbeambten.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)