Heerlen U 115
Heerlen U 116
Ganzeweide 43, 6413 GA te Heerlen
Ganzeweide 45, 6413 GA te Heerlen
Ganzeweide 47, 6413 GA te Heerlen
Ganzeweide 49, 6413 GA te Heerlen

Omschrijving

In schoon metselwerk - met gepleisterde banden en blokken - opgetrokken blok van vier WONINGEN met verdiep onder met rode muldenpannen gedekt wolfdak (nok evenwijdig aan de straat) en met aan de voorzijde - symmetrisch t.o.v. de middenas - twee risalerende ingangspartijen onder insteekkap met wolfeind; aan weerszijden van de insteekkappen brede, lage (gekoppelde) dakkapel; aan de achterzijde - ter hoogte van de risalieten - twee T-vormige aanbouwen (gangen en bijkeukens) zonder verdieping onder zadeldaken; getoogde T-vensters met 4- en 8-ruits bovenlichten en grote roedenverdeling in onderramen; getoogde deuren. De woningen zijn mogelijk naar ontwerp van arch. Lugten in 1912 gebouwd door de Oranje Nassau Mijnen ten behoeve van vier beambten van de mijn Oranje Nassau III en vormen door de aanleg, waarin de hierarchische opbouw van het mijnwezen tot uiting komt, en door de eenheid in architectuur, kleur- en materiaalgebruik tesamen met Ganzeweide 27 t/m 41 het meest gave voorbeeld van de woningbouw voor (hogere) mijnbeambten.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)