Uithuizen E 3416
Hoofdstraat-Oost 2, 9981 AH te Uithuizen

Omschrijving

Herv. KERK en TOREN op omheind met bomen beplant kerkhof. Ruim kerkgebouw bestaand uit een dertiende eeuws romano-gotisch schip met jonger koor, noordbeuk en sacristie geheel overwelfd. In de kerk rijk met snijwerk versierde preekstoel met achterschot ter weerszijden van muurpijler (dubbel) klankbord en trap; doophek met snijwerk, doopbank; koorafsluiting met hoog gestoelte en banken ervoor; orgel in gesneden kas met rugpositief en balustrade, in 1701 gemaakt door Arp Schnitger. Onder orgel 4 rijen banken met "chapelet"-lijsten. Vier rouwkassen. Alberda. 12 Koperen wandarmen. Groot aantal gebeeldhouwde zerken, waarvan de oudste uit 1560 met koperen cartouche (uitgenomen en in sacristie opgehangen). Deels tufstenen toren, waarin mechanisch torenuurwerk gemaakt door W.J. Koek, Midwolda, circa 1900.