Helmond I 2591
Kerkstraat 54, 5701 PM te Helmond

Omschrijving

PAROCHIEKERK van de H.Lambertus. Driebeukige kruisbasiliek met kooromgang, gebouw 1856-1861 in neogotische trant door Th.Molkenboer. De kerk is overdekt door houten kruisribgewelven; over de viering een in hout uitgevoerd stergewelf. Polychromie, meubilering en beglazing dateren uit de derde of vierde kwart van de 19e eeuw en zijn uitgevoerd volgens de inzichten van P.J.H.Cuypers (altaren gedateerd 1877). Preekstoel, gesneden in barokstijl. De door Molkenboer ommantelde en met een achtkant verhoogde toren is een overblijfsel van de laat-gotische parochiekerk. In de toren een klokkenspel door Alexius Julien te Lier, 1724, afkomstig uit de abdij van Postel in Belgie. In het torenportaal twee grafzerken, 1631 en 1626. Van oorsprong orgel met Grand'orque, Positif, Echo, Recit en aangehangen Pedaal. In 1772 gemaakt door G. Robustelly voor de Abdij van Averbode. In 1822 door A. Graindorge overgeplaatst naar Helmond. In 1862 is het orgel omgebouwd door F.C. Smits tot een orgel met Hoofdwerk, Rugwerk, Positief en vrij Pedaal en geplaatst in de nieuwe Lambertuskerk. Bij de restauratie van 1976 werd het orgel in deze gewijzigde staat gelaten.