Helvoirt D 5232
Kastanjelaan 14, 5268 CA te Helvoirt

Inleiding

R.K. kerk van de H. Nicolaas, in de jaren 1901-1903 gebouwd naar ontwerp van J.H.H. van Groenendael.

Omschrijving

Driebeukige, neogotische kruisbasiliek met hoge westtoren, in de trant van de late Nederrijnse gotiek. De westtoren met ingang heeft een vierkante plattegrond, telt vier geledingen en heeft op de hoeken natuurstenen pinakels; torenrestauratie in 1985-1986. Schip met arcade, blind triforium, lichtbeuk en lagere zijbeuken van vijf traveeën lengte, transeptarmen ter lengte van anderhalve travee en aansluitend op een koor met driehoekige sluiting. Naast de apsis driezijdig gesloten zijkapellen. Doop- en bidkapel aan noord- en zuidzijde van de toren. Achthoekige vieringstoren op de kruising van schip en transept. De in rode baksteen opgetrokken kerk is met banden in lichte baksteen uitgevoerd. Het gehele monument is zeer zorgvuldig gedetailleerd (o.a. in balustrades, boogfriezen, traceringen). Klokkenstoel met gelui bestaande uit vier klokken, waarvan een klok van Petit en Fritsen, 1927, diam. 66 cm. en drie moderne klokken. Mechanisch torenuurwerk, A. Vos en Zonen, 1906. Inwendig zuilen en pijlers met bladkapitelen, vierdelige kruisribgewelven. Kapellen gewijd aan Onze Lieve Vrouw, H. Familie, Doopkapel en Sint Nicolaaskapel. Het interieur beschikt verder o.m. over altaar van de Heilige Familie, beelden van de H. Job, H. Maria, H. Nicolaas en Heilig Hart van Jezus, biechtstoelen, communiebank, doopvont met smeedijzeren draaiarm, Godslampen (twee), glas-in-loodvensters, hoofdaltaar (1908) van H. van der Geld, koperen kroonluchters (twee), Kruisbeeld (verguld, hangend), houten kruis met passiewerktuigen, H. Maagd met Kind (van koper, hangend), Maria-altaar, neogotisch meubilair uit de bouwtijd, offerblokken, preekstoel, originele polychromie van Jos Lommen (1914) en Emmanuel Pereij (1916-1917), tableau's boven de biechtstoelen en beschilderde koperen kruiswegstaties van de gebroeders Windhausen, originele (tegel)vloeren, wijwatervaten.

De r.k. kerk van de H. Nicolaas vertegenwoordigt algemeen belang want het object

- behoort tot de beste werken van architect J.H.H. van Groenendael;

- heeft een zeer zeldzame en rijke inrichting en inventaris, alles uit of van kort na de bouwtijd, op grond waarvan sprake is van zowel kerkhistorisch als kunsthistorisch belang;

- beschikt over een uitzonderlijke uitwendige en inwendige gaafheid hetgeen als zeldzaam wordt bestempeld;

- heeft architectuurhistorische betekenis als rijke vertegenwoordiger van de Neogotiek;

- voorziet op basis van uiterlijke verschijningsvorm, ouderdom en inwendige gesteldheid over aanzienlijke historische belevingswaarden.