Oosterend D 1876
Tsjerkebuorren 2, 8734 GX te Easterein

Omschrijving

Herv. KERK EN TOREN op omgracht kerkhof. Gotisch kerkgebouw met oudere onderdelen uitwendig in de 19e eeuw grotendeels bemetseld; tegen de noordzijde van het vijfzijdig gesloten schip sacristie met verdieping onder zadeldak tegen topgevel met klimmende nissen; aan de westzijde in 1688 herbouwde toren. In de kerk zangerstribune met rijk snijwerk door H.Hagart uit 1554. Voorts bezit de kerk preekstoel met achterschot en klankbord; op de kuip gesneden figuren van Geloof, Hoop en Liefde; gesloten doophek met festoenen op de pilasters. Vier overhuifde herenbanken, enige eenvoudige banken met paneelwerk. Een aantal 17e en 18e eeuwse grafzerken. Drie koperen kronen. Orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk en vrij Pedaal. In 1870 gemaakt door W. Hardorff. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan één van S. Butendiic, 1468, diam. 136 cm. en één van J. Noteman, 1645, diam. 130 cm. Mechanisch torenuurwerk D. Wielinga, Franeker, 1955.