's-Hertogenbosch I 1031
Boschveldweg 473, 5211 VK te 's-Hertogenbosch
Boschveldweg 471 D, 5211 VK te 's-Hertogenbosch
Boschveldweg 475, 5211 VK te 's-Hertogenbosch
Boschdijkstraat 100, 5211 VD te 's-Hertogenbosch
Sint Crispijnstraat 50, 5211 ZC te 's-Hertogenbosch

Omschrijving

Voormalig fabrieksgebouw voor het verwerken van tabak (Willem II) waarvan het oudste, noordelijke gedeelte dateert uit 1897 en de in aangepaste stijl opgetrokken oost- en westvleugel dateren uit 1907. Vlakgedekt, in schoon metselwerk opgetrokken pand met twee verdiepingen op rechthoekige plattegrond met uitspringende 8-zijdige traptoren op de noordwesthoek en middenrisaliet in oudste gedeelte van de westgevel.

De begane grond is behandeld als een basement en afgesloten met een forse gemetselde waterlijst, waarboven de verdiepingen geleed zijn d.m.v. lisenen, bij de traptoren hoeklisenen; gevels afgesloten door uitkragende, geprofileerde bakstenen gootlijst, bij het oude gedeelte op enige (voormalige) hoekpunten en de hoeken der traptoren voorzien van arkeltorentje; tussen de arkeltorentjes der traptoren kantelen en borstwering bij middenrisaliet van westgevel; boven het midden van de noordgevel een zes vensterassen breed attiek.

Op de begane grond getoogde vensters (-nissen) met 15-, 20- en 24-ruits ramen en deuren met getoogde of rondgesloten bovenlichten; op de verdiepingen rondboogvensters met 16-, 24-, 28-, 32- en 35-ruits ramen en in de noordgevel zes rondboognissen met twee gekoppelde rondboogvensters met 8-ruits ramen; onder vensters in westgevel gepleisterde velden; in attiek zes rechtgesloten vensters met 25-ruits ramen. De traptoren heeft op de b.g. getoogde vensternissen met 4-ruits raampjes, op de verdieping rondboognissen met 6-ruits ramen, op de tweede verdieping ronde vensters met rozetvormige gietijzeren ramen en is voorzien van gestucte velden met geschilderde leeuwen, festoenen en kronen.

Alle vensters, vensternissen en deuropeningen in het oude gedeelte hebben natuurstenen aanzet- en sluitstenen in de bogen. Vloerconstructie bestaande uit stalen balken, waartussen troggewelfjes en rustend op gietijzeren en samengestelde kolommen. Het complex is gedeeltelijk onderkelderd.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Sigarenfabriek