Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
21586
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
28 februari 1984
Kadaster deel/nr: 
82692/124
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
's-Hertogenbosch
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
's-Hertogenbosch
X-Y coördinaat: 
148756 - 411848

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Voormalig fabrieksgebouw voor het verwerken van tabak (Willem II) waarvan het oudste, noordelijke gedeelte dateert uit 1897 en de in aangepaste stijl opgetrokken oost- en westvleugel dateren uit 1907. Vlakgedekt, in schoon metselwerk opgetrokken pand met twee verdiepingen op rechthoekige plattegrond met uitspringende 8-zijdige traptoren op de noordwesthoek en middenrisaliet in oudste gedeelte van de westgevel.

De begane grond is behandeld als een basement en afgesloten met een forse gemetselde waterlijst, waarboven de verdiepingen geleed zijn d.m.v. lisenen, bij de traptoren hoeklisenen; gevels afgesloten door uitkragende, geprofileerde bakstenen gootlijst, bij het oude gedeelte op enige (voormalige) hoekpunten en de hoeken der traptoren voorzien van arkeltorentje; tussen de arkeltorentjes der traptoren kantelen en borstwering bij middenrisaliet van westgevel; boven het midden van de noordgevel een zes vensterassen breed attiek.

Op de begane grond getoogde vensters (-nissen) met 15-, 20- en 24-ruits ramen en deuren met getoogde of rondgesloten bovenlichten; op de verdiepingen rondboogvensters met 16-, 24-, 28-, 32- en 35-ruits ramen en in de noordgevel zes rondboognissen met twee gekoppelde rondboogvensters met 8-ruits ramen; onder vensters in westgevel gepleisterde velden; in attiek zes rechtgesloten vensters met 25-ruits ramen. De traptoren heeft op de b.g. getoogde vensternissen met 4-ruits raampjes, op de verdieping rondboognissen met 6-ruits ramen, op de tweede verdieping ronde vensters met rozetvormige gietijzeren ramen en is voorzien van gestucte velden met geschilderde leeuwen, festoenen en kronen.

Alle vensters, vensternissen en deuropeningen in het oude gedeelte hebben natuurstenen aanzet- en sluitstenen in de bogen. Vloerconstructie bestaande uit stalen balken, waartussen troggewelfjes en rustend op gietijzeren en samengestelde kolommen. Het complex is gedeeltelijk onderkelderd.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaBoschveldweg725211 VJ's-Hertogenbosch
NeeBoschveldweg735211 VJ's-Hertogenbosch

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenIndustrieSigarenfabriek

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
's-HertogenboschI1031