's-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch

Voormalig Roomsch Weeshuis. Gevestigd in het voormalige Hof van Zevenbergen (XVI A), in 1662 en 1695 verbouwd en in 1778 tot weeshuis ingericht, waartoe opnieuw verbouwd en vereenvoudigd: trapgevels der hoekpaviljoens gesloopt, middendeel verhoogd. Kelder met vlakke kruisgewelven. Gerestaureerd in 1991-92.

Zijgevels met zadeldaktrappen; aan de achterzijde van de grote zaal veelhoekige traptoren; de Gotiserende sleutelstukken in de grote zaal zijn produkt van de restauratie van 1991-92. Twee bogen aan de binnenplaats hoogstwaarschijnlijk afkomstig van het bordes van het voormalige stadhuis (1533) en later van nieuwe sluitstenen voorzien. Bij de restauratie van 1991-92 met een derde boog aangevuld.

In de rechter achtervleugel fijn gesneden 17e-eeuwse sleutelstukken met acanthusbladeren. Vele regentenportretten.

JaKeizerstraat125211 HG's-Hertogenbosch
NeeHof van Zevenbergen1A5211 HB's-Hertogenbosch