's-Hertogenbosch G 7208
Kruisbroedershof 4, 5211 GX te 's-Hertogenbosch

Omschrijving

St.Catharina of Kruiskerk. 1917-18 gebouwd door Jan Stuyt met behoud van de in 1533 vv.gebouwde koorsluiting met noordelijke sacristie van de kloosterkerk der Kruisheren. Dit overblijfsel van het koor is opgetrokken van baksteen met natuurstenen banden en sierdelen, overhoeks versneden steunberen en geprofileerde grotendeels dichtgezette vensters.

Sacristie met achtdelig ribgewelf op kraagstenen. Oorspronkelijk schip werd in 1601 begonnen; 1841 ver- vangen door Waterstaatskerk van J.de Kroon, 1917 gesloopt voor de huidige.

Daarin de preekstoel en orgelgalerij met beelden uit 1841 overgebracht; aantal 17e eeuwse grafzerken bewaard en een belangrijke reeks 17e en 18e eeuwse schilderijen, waaronder een cyclus van negen door P.J.Verhaghen uit 1768-81, afkomstig uit de abdij van Averbode.

Voorts gegoten koperen kronen (17e eeuw). In de kap van de zuidelijke zijtoren klok van Jan Moer, 1562, diam. 55 cm. Mechanisch torenuurwerk, 1917? is buiten gebruik gesteld. In de sacristie klok van M.de Haze, diam. 35 cm.

Orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk, Borstwerk en vrij Pedaal, in 1851 gemaakt door J.J. Vollebregt en Zoon. In 1898 overgeplaatst en gewijzigd door Maarschalkerweerd, in 1956 gerestaureerd.