's-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch

Bisschoppelijk Paleis, als particulier woonhuis gebouwd in 1776. Rijk versierde ingangstravee en kroonlijst met consoles. Plint met cartouche-patronen als bossingen. Schuiframen met klossen en druppen onder de wisseldorpels en met waaierzwikken. Inwendig stucwerk in de gang, schoorsteenmantel van wit en zwart marmer; op de verdieping een houten schoorsteen en een plafond, alles uit de bouwtijd. Op de eerste verdieping van de achtervleugel een kleine neo-gotische kapel met vijfzijdige koorsluiting, waarin twee spitsboogramen met ijzeren tracering; in de zijgevels twee 8-ruits ramen; gevels in schoon metselwerk; dak gedekt met blauwe Hollandse pannen en leien en bekroond door smeedijzeren kruis. Rechts van het gebouw een gepleisterd klassicistisch koetshuis met kroonlijst op klossen; boven ingangsboog cartouche met een bisschoppelijk wapen.

JaParade105211 KL's-Hertogenbosch
NeeParade95211 KL's-Hertogenbosch