's-Hertogenbosch G 6202
's-Hertogenbosch G 4736
Pensmarkt 16, 5211 JT te 's-Hertogenbosch
Pensmarkt 18, 5211 JT te 's-Hertogenbosch

Omschrijving

Pand met 2 verdiepingen onder met Hollandse pannen gedekt schilddak; vroeg 18e eeuwse, in schoon metselwerk opgetrokken, 4 vensterassen brede voorgevel met moderne, natuurstenen winkelpui en daarboven kolossale Ionische pilasters op hardstenen basement en afgedekt door geprofileerde, gekorniste kroonlijst; T-ramen.

Achtergevel na oorlogsschade vernieuwd. Achter de gevels gaan twee middeleeuwse (13e eeuw ?) huizen - in de funderingen van de voorgevels resteert een zware, in kloostermoppen opgetrokken, spitsboogvormige grondboog - schuil, die waarschijnlijk in de 16e eeuw zijn samengevoegd en een gemeenschappelijke kap met eiken dakbeschot en met drie dubbele eiken dekbalkjukken met geschoorde nokstijl en geschoorde nokgording, hebben gekregen.

In het oostelijke pand: kelder met kruisribgewelven; een gang met tongewelf aan westzijde; moer- en kinderbinten balklagen; open, laat 19e eeuws trappehuis met lichtkap in achterste gedeelte. Aan de achterzijde tegen dit pand een vlakgedekt achterhuis met twee verdiepingen, moer- en kinderbinten balklagen en keuken op 1e verdieping met schouw met schildpadtegels.

Onder de latere bebouwing op het achtererf: a. kelder met troggewelven tussen gordelbogen en met waterput; b. kelder met tongewelf en twee stookplaatsen.