's-Hertogenbosch I 1890
Bij Stationsplein 2 by 1, 5211 AP te 's-Hertogenbosch

Omschrijving

Door Jhr.Mr. P.J.Bosch van Drakestein aan de stad Den Bosch geschonken "Drakenfontein"; in 1903 door J.Dony vervaardigde zandstenen fontein bestaande uit een rond bassin met in het midden een rond, van drie treden voorzien plateau, waarop een forse vierkant sokkel bekroond door een iets taps toelopende zuil met fantasie kapiteel.

De sokkel heeft sierlijke overhoekse steunberen, die aan de bovenzijde uitwaaieren in bladwerk rond het basement van de zuil en aan de voet van het plateau uitlopend in sokkels, waarop een waterspuwende koperen draak met langs de steunbeer oplopende staart en uitgeslagen vleugels.

Aan de noord- en zuidzijde van de sokkel een waterspuwende drakekop in bas-reliëf; aan de westzijde een inscriptie; aan de oostzijde een koperen plaquette.

De zuilschacht is gedecoreerd met een naar beneden wervelende draak in bas-reliëf. Op de zuil een schildhoudende koperen draak met uitgeslagen vleugels en rond de zuil geslagen staart.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair Fontein(D)