Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
21891
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82918/82
Kadastrale aanduiding
's-Hertogenbosch G 2031
Verwersstraat 23, 5211 HT te 's-Hertogenbosch

Omschrijving

Drie vensterassen breed PAND met verdieping - 18e-eeuws voorhuis en 16e-eeuws achterhuis - onder met pannen gedekt zadeldak, aan de straatzijde met een dwarskapje, dat doorloopt over Verwerstraat 21, en achter tegen trapgevel met 5-trappen, die afgedekt zijn met natuurstenen platen. De tot twee verdiepingen verhoogde, gebosseerd gepleisterde voorgevel (XIX B) met cordonlijsten en hardstenen plint, is afgesloten door een kroonlijst; op de begane grond groot, rechtgesloten winkelvenster; deur met bovenlicht en verdiepingsvensters met T-ramen, alle met afgeronde bovenhoeken, geprofileerde stucwerkomlijsting en kuifstuk.

Inwendig: gangvloer van wit en zwart marmeren tegels; gangmuren met geprofileerde lijsten, kuiven en trofeeen in stucwerk (XVIII B); 19e-eeuws trappenhuis.

In voorhuis: op begane grond kamer met rijk en zwaar geprofileerd stucwerkplafond (XVIII B); kap met grenen schaarspanten met balk en ingelaten gordingen.

In achterhuis: kelder met tongewelf; eiken moer- en kinderbinten balklagen met nog een enkel sleutelstuk met rond kraalprofiel; kap met twee grenen schaarspanten met geschoorde balk; in kamer boven kelder schoorsteen met stucwerkboezem en houten schoorsteenmantel, en wanden geleed door stucwerklisenen (XVIII B).

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis