's-Hertogenbosch H 5256
's-Hertogenbosch H 5764
's-Hertogenbosch G 6522
's-Hertogenbosch S 229
's-Hertogenbosch G 6452
's-Hertogenbosch, Vestingmuren met bastions; langs de Aa en langs de Dommel

Omschrijving

De latere bevestiging, waarbij de oorspronkelijke stenen muur in verloop van tijd is vervangen door een bemuurde, in XIX opnieuw beklampte, aarden wal waartegen bastions (XVII) zijn aangebouwd, is aan alle drie de zijden van de stad nog grotendeels aanwezig met rondelen en hekels.

De zuidzijde is het best bewaard met de voorliggende gracht en de bastions Oranje (1634), Baselaar (1622) en St.Anthonie (1625), in plantsoenen herschapen.

Tussen de bastions enige rondelen. Aan de noordzijde langs de Aa een stuk walmuur met vier rondelen. Aan de westzijde langs de Dommel een walmuur met een rondeel. Aan de Muntelbolwerk langs de Aa zware funderingen der voorwerken van de Hinthamerpoort (december 1961 ontdekt).

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Fort, vesting en -onderdelen