Heukelum C 177
Torenstraat 1, 4161 CN te Heukelum

Ned. Herv. Kerk.

Het gebouw bestaat uit het waarschijnlijk laat 15e eeuws koor van de middeleeuwse parochiekerk met vijfzijdige sluiting.

Aan de noordzijde een dwarskapel, eerste helft 14e eeuw.

Aan de zuidzijde in aanleg waarschijnlijk een dispositie volgens het "Haagse hallesysteem", waarvan slechts het oostelijk deel nog aanwezig is, 15e eeuw. De zuidmuur van het westelijk deel dezer aanleg is als ruïne bewaard gebleven. Aan de westzijde een uitbreiding uit 1728 met veelhoekige sluiting.

Houten klokkentorentje met koepelvormige bekroning, gebouwd na afbraak van de middeleeuwse toren, 1829. Het gebouw is gerestaureerd omstreeks 1965.

Tot de inventaris behoren: een preekstoel, 17e eeuw; een herenbank, omstreeks 1700; drie koperen kronen, 17e eeuw. Voorts een koperen lezenaar,17e eeuw en een fragment van een hardstenen, gotische doopvont. Grafzerk, 1616 en 10 latere zerken.

In het torentje een luidklok van Pieter Waghevens, 1518.

Tegen de westzijde van de kerk een grafkelder van de familie Fabricius van Heukelum. Eenklaviers orgel, in 1779 gebouwd door Gideon Thomas Batz.

In het houten klokkentorentje klok van P. Waghevens, 1518, diam. 72,8 cm. Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts, Asten, 1938, nr. 1246, later voorzien van electrische opwinding.