Heusden A 2082
Drietrompetterstraat 22, 5256 BE te Heusden

Omschrijving

In oorsprong vermoedelijk 15e eeuws HUIS, nadien meerder malen (met name eind 18e eeuw) verbouwd, in baksteen opgetrokken, gedeeltelijk onderkelderd woonhuis op rechthoekige plattegrond, met verdiepte binnenhaard, insteekverdieping, verdieping en zolder met borstwering en onder met rode Hollandse pannen gedekt schilddak (laat 18e eeuwse wijzigingen van het oorspronkelijke zadeldak). Het huis heeft eind 18e eeuw een in gele Ysselsteen opgetrokken en met een geprofileerde gootlijst afgesloten voorgevel gekregen met op de begane grond twee (oorspronkelijk 6-ruits) schuifvensters en in het midden een deur met hoog bovenlicht, op de verdieping twee 12-ruits schuifvensters, en 4-ruits zolderraam. In de achtergevel - evenals de zijgevels opgetrokken in groot formaat rode baksteen zitten in de vensternissen van de insteekverdieping en de verdieping nog (ten dele) de laat 18e eeuwse 9-ruits schuifvensters. Inwendig: onder het voorste gedeelte een kelder met tongewelf; onder het achterste gedeelte, op tuin-niveau, een vertrek met troggewelfjes (XIX B) en in de linker zijgevel van de gang ernaast drie spaarnissen. Op de begane grond (voorste gedeelte) in de beide zijmuren drie spaarnissen; tegen de derde, gedichte spaarnis in de rechter muur een segmentvormig Empire-schouwtje. De ten dele uit brede delen bestaande vloeren rusten op samengestelde balklagen, in het voorste gedeelte nog ten dele met sleutelstukken en sporen van de oudere constructie met korbeelstellen, en bij de zoldervloer van het achterste gedeelte met korbeelstellen; vanaf de verdiepingvloer van het voorste gedeelte naar de zolder een eikehouten spiltrap. Kap met vier, grotendeels oorspronkelijke jukspanten met geknikte spantbenen.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)