Heusden F 490
Grotestraat 29, 5158 NA te Heesbeen

Omschrijving

Ned. Herv. KERK. Eenbeukige, rechtgesloten kerk met rondboogvensters, 18e eeuws, met in de westelijke helft resten in tufsteen van een middeleeuwse kerk; vlak opgaande toren uit de 14e eeuw in baksteen. Eiken kansel en herenbank uit de 18e eeuw; rouwbord uit 1764 voor Sophia Amalia Maria van Gent, vrouwe van Heesbeen gebeeldhouwde zerk voor Willem Torck, heer van Heesbeen (gestorven in 1557) en zijn vrouw Bartha Pieck. Het front van een orgel van C. van Oeckelen uit 1823. Het instrument is niet meer aanwezig. Rond het kerkhof een bakstenen muur met een poortgebouw aan de noordzijde, met zadeldak tussen topgevels. Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van J. van Haer, 1393, diam. 90 cm. en een klok van een anonieme gieter, 1393, diam. 85 cm.