Hooge en Lage Zwaluwe I 976
Raadhuisstraat 8, 4927 AN te Hooge Zwaluwe

Omschrijving

Witgepleisterd en gedeeltelijk witgeverfd, aan de dijk gelegen WOONHUIS (XVIII B), aan de voorzijde zonder en aan de achterzijde met verdieping onder met blauwe kruispannen gedekt zadeldak tussen tuitgevels met vlechtingen en met schoorstenen op de nokeinden; in de gebosseerd gepleisterde en met kroonlijst afgesloten voorgevel vier getoogde T-vensters met kuifstuk en in het midden een dubbele deur met gietijzeren deurroosters en getoogd bovenlicht met kuifstuk; in de linker zijgevel een smal getoogd schuifvenster en twee zoldervensters; in de achtergevel op de begane grond openslaande deuren in oud kozijn, deur met gietijzeren rooster (onder), 19e eeuwse roedenverdeling (boven) en met bovenlicht en twee vensters met draairamen in oude kozijnen en blinden, en op de verdieping vier 6-ruits schuifvensters. Inwendig: oorspronkelijke indeling met als voornaamste deels 18e- deels 19e eeuwse onderdelen: schouw, grote bedstee en secundair aangebrachte plavuizen vloer in kamer links voor; wanden bekleed met witte tegels met lijstwerk en drie tegeltableaux (hond; kat; landelijk tafereel, Beusekom Verwijk, 1788) in mangaanviolette tegels in kamer links achter beneden; keuken (rechts achter beneden) met wanden van witte tegels en vloer van zwarte en witte tegels; gangen met marmeren vloeren; oorspronkelijke kap met drie jukspanten en eiken dakbeschot. Gaaf en goed voorbeeld van een wat rijker uitgevoerd 18e eeuws dorpshuis, voorzien van aanpassingen aan de 19e eeuwse mode (XIX B).

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)