Hoorn A 588
Grote Oost 58, 1621 BX te Hoorn

Omschrijving

In oorsprong 17e eeuws, mogelijk nog 16e eeuws, WOONHUIS met verdieping onder pannen schilddak. De door een kroonlijst op consoles afgesloten voorgevel bevat verder een 19e eeuwse houten winkelpui uit 1878 met lisenen en kroonlijst, waarbij de hoge vensters te weerszijden van de dubbele ingangsdeuren een grote roedenverdeling bezitten; op de verdieping drie lage T-vensters. De aan de Oosterkerksteeg gelegen rechterzijgevel bevat rechts beneden twee schuifvensters, en bij de insteek eveneens, met kleine roedenverdeling; op de bovenverdieping een venster met luiken en links een hijsluik; voorts vele staafankers. De achtergevel bevat links - bij de insteek - twee boogvensters en rechts een vrijwel vierkant kozijn, en ten dele vlechtingen in de gewijzigde top. De linkerzijgevel is in verband met de ligging tegen de Oosterkerk vrijwel blind. Inwendig resteert nog het 17e eeuwse houtskelet, tien vakken diep, met zware balken, die bij de hoge begane-grond-verdieping alleen bij de rechts gesitueerde spiltrap met in- en uitgezwenkte treden een geprofileerd sleutelstuk bevatten, en bij de verdieping alle zijn voorzien van korbelen; voorts is beneden in de tussenwand een 21-ruits-venster aangebracht, en bij de insteek een 35- en een 12-ruitsvenster met geprofileerde bovenzijden, en op de vloer plavuizen. Karakteristiek historisch woonhuis, mogelijk tevens gediend hebbende tot pakhuis, met uit verschillende bouwperioden stammende onderdelen bij een vroeg 17e eeuwse hoofdvorm; tevens van belang uit stedebouwkundig oogpunt wegens de ligging in de 'oksel' van de Oosterkerk.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)