Kleine Noord 32, 1621 JG te Hoorn

Omschrijving

Noorderkerk. Driebeukige in hout overwelfde hallenkerk (1441-1519), waarvan de westgevel met drie toppen straatwand vormt aan het Kleine Noord. Omheind kerkhof langs de Veemarkt en in 1960 ontstaan pad aan de noordzijde. Twee versierde ingangen aan Kleine Noord (middenbeuk en zijgevel zuiderbeuk), met laat 18e eeuwse deuren; uithangende wijzerplaat aan de middentopgevel. Portaal aan koor. Inwendig bijzonder mooi interieur: koorhek, 1642; preekstoel met achterschot en klankbord op doopvont staande, 1635; doophek met twee doopbogen, 1688; doopbanken en doopbekkenhouder benevens twee koperen lezenaars; banken uit 1641; gotisch spiltrapje uit de Grote Kerk; schot voor de kloklodenkast, 1725; tochtportaal 1643; zeven koperen kronen, zes armen en vier tekstborden. In de consistorie schouw en wandkast, XVIII. Een eenklaviers orgel van ca. 1720 van Westfaalse factuur, dat in 1972 in Hoorn werd geplaatst. Klokkenstoel met klok van Cornelius van Ammeroy, 1606, diam. 70,5 cm.

Nee Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Kerkhof