Staphorst AQ 12
Oude Rijksweg 20, 7951 DJ te Staphorst

Omschrijving

Fraaie boerderij van het Staphorstse type. Traditionele 19e-eeuwse boerderij onder rieten wolfdak. Boerderij van het dwarsdeeltype op langgerekte plattegrond, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een rieten wolfdak; vlechtingen langs de geveltop; staafankers. In de voorgevel deur met bovenlicht en levensboom; terzijde respectievelijk schuifraam en drie dito ramen; alle met luiken; twee zoldervensters. In de gedeeltelijk met gepotdekselde houten delen beschoten achter- en zijgevels baanderdeuren en staldeuren en -vensters.

Traditionele 19e-eeuwse boerderij van architectuurhistorisch belang wegens zijn Staphorster karakteristieken zoals de langgerekte plattegrond van de boerderij, haar rieten wolfdak en de markante gevelindeling.