Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
22732
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82653/40
Kadastrale aanduiding
Huizen D 3786
Huizen D 3785
Huizen D 3734
Huizen D 2455
Zeeweg 5, 1271 VV te Huizen
Beemsterboerstraat 8, 1271 SE te Huizen
Beemsterboerstraat 6, 1271 SE te Huizen

Omschrijving

Langgerekte, met oud-hollandse pannen gedekte boerderij met voorname gevel aan de Zeeweg en eenvoudige gevel aan de Beemsterboerstraat.

Aan de zijde van de Zeeweg heeft het pand een empire klokgevel, blijkens gedenksteen uit 1807. Op de hoeken staan siervazen. In het midden van de symmetrisch opgebouwde gevel de entree met snijraam in bovenlicht, het geheel omlijst door pilasters en kroonlijst. Ter weerszijden twee 9-ruits schuiframen, op de verdieping in totaal drie 6-ruits vensters en daarboven een rondboogvormig zoldervenster. De rechter zijgevel van Zeeweg 5 is gepleisterd met schijnvoegen in blokverband. De linker zijgevel heeft 9-ruits schuiframen.

Blijkens jaartalankers "1877" is het gedeelte aan de Beemsterboerlaan later aangebouwd. De gevel van dit gedeelte, met een recent in oude stijl aangebouwde portiek, heeft vlechtingen en drie 6-ruits schuiframen op de begane grond. De linker zijgevel is, als gevolg van opdeling in meerdere woningen, nogal verbouwd. Vermoedelijk oorspronkelijk zijn hier de smeedijzeren gootklossen. De rechter zijgevel is minder verbouwd en heeft overigens dezelfde 9-ruits schuiframen als het Zeeweg- gedeelte.

Boerderij die van belang is voor de landelijke karakteristiek van het dorp Huizen (ook al vanwege haar grote omvang) en die van bijzondere architectuurhistorische betekenis is vanwege de empire gevel aan de Zeeweg.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1807
1807
globaal