Hummelo E 349
Torenallee 6, 6999 DD te Hummelo

Hoeve "Mulderslag": boerderij en bijschuur.

1. Boerderij (XIX A) met ramen uit de bouwtijd en luiken. Voor de landschappelijk fraai gelegen hoeve oude linden.

2. BIJSCHUUR Inleiding De BIJSCHUUR bij de hoeve 'Mulderslag' is van het hallenhuistype met middenlangsdeel. De bijschuur dateert vermoedelijk uit dezelfde periode als de boerderij, de eerste helft van de 19de eeuw. De schuur is ten zuidoosten van de hoeve gebouwd en is evenwijdig aan deze gesitueerd. Het complex is verhoogd gelegen aan de noordoostzijde van de Torenallee en is hiermee verbonden via een eigen weg.

Omschrijving

De bijschuur telt drie gebintvakken onder een wolfdak met rode Hollandse pannen en witgeschilderde windveren. De schuur is opgetrokken uit in kruisverband gemetselde rode baksteen. De voor- en achtergevel zijn voorzien van vlechtingen. Het metselwerk is hier en daar vernieuwd of opnieuw gevoegd. De gevels zijn voorzien van staafankers.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een korfboogvormig afgesloten inrijdeur, aan weerszijden geflankeerd door een segmentboogvonnig gesloten stalraampje en een korfboogvormig gesloten mestdeur. De deuropeningen zijn voorzien van hardstenen duim-, geboorte- en sluitstenen. De symmetrisch ingedeelde achtergevel heer in het midden een later ingezaagde recht gesloten deur en twee stalraampjes van hetzelfde type als in de voorgevel. De linker zijgevel heeft een halfrond stalraampje, vier getoogde 6-ruits gietijzeren stalramen en twee staldeurtjes. De rechter zijgevel heeft afwisselend drie getoogde 6-ruits gietijzeren stalramen en twee staldeurtjes. In het interieur bevinden zich vier ankerbalkgebinten met telmerken. De zoldervloer bestaat uit rondhout, de zogenaamde slieten.

De bijschuur is :

- Van architechtuurhistorische waarde als een goed en vrij gaaf voorbeeld van een bijschuur bij een boerderij uit de eerste helft van de 19de eeuw. - Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een boerderijcomplex dat bestaat uit een hallenhuisboerderij en een bijna even grote schuur van het hallenhuistype. Het complex heeft bovendien stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging op een verhoging ten noordoosten van de Torenallee.