Neeritter A 2690
Molenstraat 12, 6015 AC te Neeritter

Omschrijving

De "Armenmolen"; in oorsprong uit 1686 daterende, niet meer als zodanig ingebruik zijnde ONDERSLAGMOLEN op de Itterschebeek. Witgeverfd, in baksteen opgetrokken, rechthoekig gebouw zonder verdieping onder met rode Hollandse pannen gedekt, L-vormig omlopend zadeldak tegen puntgevels met vlechtingen; tegen de beide korte zijden een aanbouw onder lessenaarsdak; rechtgesloten vensters met 4-, 6- en 7-ruits ramen; jaartalankers 1686 en staafankers; aan de zijde van het water, basis van topgevel opgetrokken in blokken mergel. Molenfunctie nog duidelijk herkenbaar aan de aanwezigheid van het uit 1935 daterende ijzeren onderslagrad, de scheidingsmuur tussen de malen losgoot en de aanwezige keermuren; overig molenwerk verwijderd. Goed voorbeeld van een oude, niet meer functionerende, doch zeer duidelijk alszodanig herkenbare watermolen.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Molen