Hunsel K 7
Margarethastraat 73, 6014 AD te Ittervoort

Omschrijving

De "Schouwmolen": in oorsprong uit omstreeks 1630 daterende, niet meer als zodanig in gebruik zijnde (stuwrechten afgekocht) onderslagmolen op de Itterschebeek, waarvan de fraaie en oude houten maalstoel met twee koppels stenen nog volledig intact is. Het gebouwencomplex bestaat uit:

- een in schoon metselwerk opgetrokken molengebouw (thans opslag- en expositieruimte) met lage verdieping onder met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak; jaartalsteen 1830; in het metselwerk restanten van een ouder, kleiner gebouw; getoogde 4-ruits vensters

- een witgeverfde, weinig opmerkelijke schuur (thans atelier) onder met rode Hollandse pannen en Tuiles-du-Nord gedekt zadeldak

- een (witgeverfd) woonhuis met verdiep onder met rode Tuiles-du-Nord gedekt zadeldak tussen topgevels met vlechtingen; getoogde T-vensters; jaartalsteen 1822.

In de beek nog aanwezig de keermuren en de scheiding tussen de maal- en losgoot; waterrad met uitzondering van de spil verdwenen.

Goed voorbeeld van een voormalig watermolencomplex met zeer fraai, houten maal- en drijfwerk.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Molen