Kantens C 133
Hoofdstraat 5, 9997 PH te Zandeweer

Omschrijving

HERV.KERK EN TOREN op omheind kerkhof. Grotendeels 13e eeuws kerkgebouw overkluisd door gekoppelde kruisribgewelven; halfrond gesloten koor; de twee westelijke traveeën jonger. In de kerk rijk gesneden preekstoel met trap, achterschot en klankbord; doophek; doopschaal op arm; twee herenbanken met opzetstuk op het achterschot en gesneden zijstukken met bekroningen, 1679. Vier blakers. Bank en paneelwerk en met vier koperen blakers. Tegen de wand van het koor lambrizering met banken, 17e eeuws en tochtportaal. Orgelkas met rugpositief en balustrade met gesneden bekroningen, orgel uit 1731, gemaakt door A.A. Hinsz. Avondmaalstafel, 1758. Verscheidene zerken o.a. een uit 1507, een zeer grote van bewoners van de borg Onnema, een 1702 met koperen kwartier en alliantiewapenen (Clant-Lewe). Geschilderd wapenbord Alberda-Cant. Vrijstaande klokkentoren gedekt door zadeldak met spitsje. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan één van H. Kokenbacker, 1467, diam. 107 cm. en één van waarschijnlijk dezelfde gieter H. Kokenbacker,1467, diam. 100 cm. Mechanisch torenuurwerk W.J. Koek, Midwolda.