Wemeldinge B 1418
Kerkweg 3, 4424 NJ te Wemeldinge

Omschrijving

Ned. Herv.Kerk. Gotisch gebouw, koor uit het einde van de 14e eeuw, schip, zuidbeuk en sacristie uit plm 1500. Aan het koor vensters met bakstenen kraalprofielen. Inwendig: natuurstenen zuilen met Brabantse kapitelen. In de sacristie gewelven op puntig opengewerkte kraagstenen. Preekstoel uit 1657 met koperen lezenaar uit 1790. Herenbank uit 1655. Koperwerk uit de tweede helft van de 17e eeuw. Doophek, zandloper, doopbekkenhouder en vier kronen. Twee eikehouten banken binnen doophek. Preekkerk van koor afgescheiden door schotwerk met beschildering: wetgeving op de berg Sinai. Reeks van gegraveerde zerken. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1899 door de firma L. van Dam gemaakt voor de Hervormde Kerk te Kruiningen. In 1957 aangekocht door Wemeldinge.