Katwijk A 6461
Voorstraat 79, 2225 EM te Katwijk

Omschrijving

KRUISKERK in neorenaissancetrant, gebouwd in 1886/1887 naar ontwerp van de Leidse architect H.J. Jesse. Het exterieur toont een zeer verzorgde baksteenarchitectuur met toepassing van natuurstenen sierdelen o.a. bij de puntgevels op de eindfacades, de portalen en de geblokte hoekpilasters. Ingebouwde toren met op de hoeken door obelisken gemarkeerde, balustrade en slank, stenen achtkant met ingezwenkte spits en topkoepeltje. Het witgepleisterde interieur heeft een ziende houten bekapping met korbelen en een integraal bewaarde inventaris in goed gesneden neorenaissancevormen, preekstoel met omtuining, gestoelten, banken en smeedijzeren lichtkronen. Orgelkas in 1822 door J.D. Nolting gemaakt voor de Broederkerk te Nijmegen. In 1887 naar Katwijk overgeplaatst en in gewijzigde vorm bewaard gebleven. Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van W. Wegewaert, 1594, diam. 120,3 cm en een klok van een anonieme gieter, 1857, diam. 45,5 cm.