Kerkrade E 6826
Domaniale Mijnstraat 30, 6462 HA te Kerkrade

Omschrijving

SCHACHTGEBOUW op het terrein Nulland van de Dominiale Mijn, in 1907 gebouwd als luchtschacht - uit dit jaar dateert de uit baksteen opgetrokken en met cement bestreken ronde middentoren - en in 1921 tevens ingericht voor transport - uit dat jaar dateren de gedeeltelijk in beton, gedeeltelijk in baksteen opgetrokken en met cement bestreken steunconstructie en het ophaalgebouw. De steunconstructie heeft een rechthoekige, aan de noordzijde in het midden halfrond uitgebouwde plattegrond, waarin de ronde toren in het midden vrijwel geheel is opgenomen. Boven een lage gesloten onderbouw met enkele rechthoekige vensters en aan de noordzijde een deur zijn de wanden tot halve hoogte aan de lange zijden met een vijftal bogen en aan de oostzijde en bij de halfronde uitbouw met rechtgesloten openingen doorbroken en daarboven aan de lange zijden met een dubbele reeks rechthoekige vensters. Boven de rechthoekige ombouw wordt de middentoren aan de oostzijde geschoord door een tweetal, met drie in grootte opklimmende rondbogen opengewerkte steunberen, die rusten op de gevels van de lange zijden van de ombouw, en wordt de halfronde uitbouw aan de noordzijde bekroond door een met rondboogjes opengewerkte balustrade. De middentoren heeft bovenin aan de oostzijde een tweetal smalle, rechthoekige openingen met in elk een schachtwiel, vanwaar de kabels door een tweetal vierkante openingen in de bovenzijde van de oostgevel van de ombouw naar het ophaalgebouw lopen. Het vlak-gedekte ophaalgebouw, voorzien van een aantal rondboogvensters, is door middel van een vlakgedekt tussenlid met de schacht verbonden. Bij de restauratie van de schacht in 1975-1976 is ten zuiden van het ophaalgebouw een ventilator geplaatst, afkomstig van de mijn Oranje Nassau I te Heerlen.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie