Kerkrade N 478
Meesstraat 1, 6469 XJ te Kerkrade
Meesstraat 5, 6469 XJ te Kerkrade
Meesstraat 7, 6469 XJ te Kerkrade
Meesstraat 9, 6469 XJ te Kerkrade
Meesstraat 11, 6469 XJ te Kerkrade

Omschrijving

Rechthoekig, aan de uiteinden inspringend blok van zes woningen met een halve verdieping onder met pannen gedekt wolfdak met op de nokeinden een decoratie - kegel met bol - in tichelwerk. Aan de straatzijde per twee woningen een insteekkap met ingezwenkte geveltop bekroond door halfrond, gemetseld fronton afgedekt met natuurstenen lijst met voluutkrullen; in de geveltop een sieranker. In de voorgevel op verdiepingshoogte een brede band van verdiepte veldjes waartussen onder de verdiepingsvensters een smalle band van siermetselwerk. Op de begane grond rechtgesloten T-vensters en 4-ruits bovenlicht en deuren met 6-ruits venster en bovenlicht; op de verdieping getoogde T-vensters met 4-ruits bovenlicht. De in baksteen opgetrokken woningen zijn wit geverfd met zwarte plint. Achter de woningen drie blokjes twee schuurtjes onder lessenaarsdak gedekt met pannen. De woningen met afzonderlijke, rechthoekige, door afscheiding omgrensde erven dateren uit de jaren 1907-1909, zijn ontworpen door A.Reichpietsch en vormen een deel van de mijnwerkerskolonie "Hopel", welke in opdracht van de mijn Laura & Vereeniging werd gebouwd.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)