Kerkrade N 470
Merelstraat 2, 6469 XH te Kerkrade
Merelstraat 4, 6469 XH te Kerkrade

Omschrijving

Rechthoekig, aan de voorzijde in het midden iets inspringend blok van twee woningen onder met pannen gedekt schilddak met op de nokeinden een decoratie - kegel met bollen en ringen - in tichelwerk; aan de voorzijde aan weerszijden van het inspringend middendeel een insteekkap (zadeldak) tegen puntgevel, waarvan het bovenste deel bekleed is met hout; aan de achterzijde een lage insteekkap (zadeldak) in het midden; ook de insteekkappen zijn gedekt met pannen. In voor-, zij- en achtergevel(s) getoogde T-vensters, ten dele met 4-ruits bovenlicht. Deuren met venster en getoogd bovenlicht. De in baksteen opgetrokken woningen zijn witgeverfd met zwarte plint. De woningen met afzonderlijke (vrijwel) rechthoekige, door afscheiding omgrensde erven dateren uit de jaren 1907-1909 zijn ontworpen door A.Recihpietsch en vormen een deel van de mijnwerkerskolonie "Hopel", welke in opdracht van de mijn Laura & Vereeniging werd gebouwd.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)