Nederhemert C 466
Kerklaan 5, 5317 KZ te Nederhemert

Omschrijving

HERV. KERK. Eenbeukig, 16e eeuws koor met driezijdige sluiting, enig overblijfsel van de middeleeuwse parochiekerk, die in 1474 tot kapittelkerk werd verheven. Schip en toren in 1944-'45 verwoest; koor gerestaureerd omstreeks 1955 en van een nieuwe westelijke sluitingsmuur met klokkentorentje voorzien. Tot de inventaris behoren: een preekstoel, 1708, met lezenaar; grafmonument voor Otto Frederik van Vittinghoff (1726); epitaaf voor Stephania Anna Amaranta van Vittinghoff, gemalin van Adrianus, graaf van Lynden (1754); epitaaf voor Adrianus graaf van Lynden (1754); epitaaf voor Otto Frederik graaf van Lynden (1788); epitaaf voor Frederica Louisa Dousa, echtgenote van Otto Frederik graaf van Lynden (1811); drie eenvoudige epitafen (1750, 1870 en 1881); twee rouwborden, 1726 en een luidklok (1634 of 1663). De omtrek van het verwoeste schip en de toren is door lage muren aangegeven. In en binnen deze muren enkele grafzerken en grafsteentjes. Klokkenstoel met klok van een anonieme gieter, 1634, diam. 96 cm.