Laren Noord-Holland C 1550
Steenbergen 8, 1251 CL te Laren

Omschrijving

Bij de villa "Steenbergen" behorende, vrijstaande TUINMANSWONING, gebouwd op vergelijkbare, zij het sobere trant, op een L-vormige grondslag zonder verdieping onder een samenstel van rieten daken - met overstek en halfronde dakkapellen - waarbij het kubusvormige bakstenen woongedeelte is voorzien van vensters met kleine roedenverdeling en luiken - een driedelig in de O.- een enkel en een kelderraam in de N.- en twee dubbelvensters en een kelderraam in de W.gevel - en het aan de Z. zijde aangebouwde schuurgedeelte gepotdekselde delen bezit, met een driedelig en een dubbelvenster aan de W.zijde en een door een houten colonnet ondersteunde luifel in de Z.O.hoek ten behoeve van de aldaar gesitueerde ingang; de schoorsteen is midden op de kap over het bakstenen woonblok geplaatst.

Tuinmanswoning van kenmerkende architectuur voor de bijgebouwen van omstreeks de eeuwwisseling gebouwde landhuizen wegens de vermenging van enerzijds de van het hoofdhuis afgeleide, versoberde vormentaal en anderzijds de nog sterker van de eenvoudige, inheemse landelijke bouwkunst afgeleide vormentaal door de toepassing van een bakstenen woongedeelte en een gepotdekseld schuurgedeelte onder een samenstel van rieten kappen, met afhang, alsmede van vensters met kleine roedenverdeling.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)