Westerkwartier
Leek

Huis de Nienoord. In het ter plaatse van de borg Nienoord in 1884 opgetrokken landhuis zijn twee 17e eeuwse toegangspoortjes opgenomen, een gedateerd 1678 en een renovatum 1679. In de benedenkamer een rijkgestoken 18e eeuwse schouw en bijpassende kastenwand; in de andere vleugel is een tweede 18e eeuwse schouw opgesteld en de beschildering door Collenius van de wand van de Orangerie (of danszaal). De toegang tot het borgterrein wordt gevormd door een fraai gebeeldhouwde poort met zijvleugels gemerkt H.Bielefeld, 1708. Bij de poort twee kleine kanonnen, 1676. In het park rechthoekige koepel, restant van de orangerie; alle vier de wanden zijn als schelpengrot behandeld, 18e eeuw. Voorts in de tuin een tuinbeeld; een voetstuk waarop een zonnewijzer; een wapenvaas.

JaNienoord19351 ACLeek

Jaoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenKasteel, buitenplaatsLandhuis