Leeuwarden A 1225
Jacobijnerkerkhof 95, 8911 EN te Leeuwarden

Omschrijving

Grote of Jacobijnekerk. Vrml. Dominicanenklooster kerk, gesticht 13e eeuw herbouwd in de 15e eeuw. In de kerk preekstoel met klankbord en achterschot, XVII.

Kraak met gesneden onderdelen, 1695 banken met snijwerk, XVII; tombe voor J.H.Nieuwoldt, plm 1812 door P.J. Gabriel.

In het koor grafkelder der Oranjes; gedenkplaat aan Vrede van Munster 1648 afkomstig uit Landschapshuis. Grafzerken. In de kerk staan drie orgels: A. Orgel met Hoofdwerk, Rugwerk, Bovenwerk en vrij Pedaal, in 1727 gemaakt door Chr. Muller en in 1885 ingrijpend verbouwd door L. van Dam en Zonen. Bij de laatste restauratie van 1978 is de dispositie van Muller hersteld en zijn de mechanische aanleg en windladen van Van Dam gehandhaafd. B. In het koor een eenklaviers orgel met een binnenwerk van F.C. Smits uit 1850. C. In de zuiderkapel een positief van Joh. Meister uit 1766.