Leeuwarden B 5084
Bij Nieuwe Oosterstraat 1, 8911 KM te Leeuwarden

Omschrijving

Achterhuis behorende tot het woonhuis Tweebaksmarkt 49 (monument nr. 24407). Het zeer grote achterhuis dateert uit het midden van de 17e eeuw. Dit huis is twee verdiepingen hoog en wordt overdekt door een schilddak. De twee pilastergevels zijn vier en drie traveeën breed en zijn respectievelijk door het belendende pand en de winkelpui aangetast. De pilasters met korintische kapitelen dragen een rijk gedetailleerde kroonlijst. Van bijzonder belang zijn de Empire vensters en het reliëf (midden XVII) in de vier traveeen brede pilastergevel. Voor het interieur zijn de overwelfde gang ter hoogte van de beganegrond en de verdieping, het trappenhuis met trap (alles midden XVII) en het stucplafond (XIX) ter hoogte van de beganegrond van groot belang. Het achterhuis is vooral van belang vanwege zijn architectuur- en bouwhistorische waarden.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)