Leeuwarden G 15432
Sophialaan 1, 8911 AE te Leeuwarden

Omschrijving

In de stadsuitleg naar ontwerp van Thomas Romein rond 1870 ontstaan twee bouwlagen tellend blokvormig pand onder leien gedekt afgeknot schilddak; witgepleisterd en gedeeltelijk voorzien van getrokken voegen; de gevelvelden verticaal en horizontaal geleed door respectievelijk verdiepte pilasters met sierknop en waterlijsten; getoogde T-vensters in stucomlijsting op gestucte gesneden consoles, met en zonder kuif.

De voorgevel uitgerust met grote erker, waarboven balkon met op gietijzeren zuiltjes met kapiteel rustende overhuiving; smeedijzeren balkonhek en dito consoles.

Gekorniste kroonlijst met tandlijst, fries met verdiepte velden en knoppen en uitstekende gootlijst op klossen. Inwendig aardig trappehuis en stuc-decoraties. Voor het huis eenvoudige gietijzeren hek.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)