Leeuwarden B 5286
Tweebaksmarkt 49, 8911 KW te Leeuwarden

Omschrijving

Woonhuis, bestaand uit: een dwarshuis, een tussenbouw en een aanbouw in de hoek van dwarshuis en tussenbouw. De tussenbouw verbindt het dwarshuis met het bijbehorende achterhuis (zie Nieuwe Oosterstraat ongenummerd, monument nr. 24279) Het dwarshuis dateert vermoedelijk uit het einde van de 16e eeuw. Dit huis is vier traveeën breed en twee verdiepingen hoog. Het wordt overdekt door een zadeldak tussen de twee tuitgevels met schoorstenen ter plaatse van de wakers. De tussenbouw dateert uit de 17e eeuw. Het is twee verdiepingen hoog en wordt overdekt door een asymmetrisch zadeldak. In de noordgevel zijn onder andere een kloosterkozijn (XVII) en twee bolkozijnen (XVII) opgenomen. Een binnenpoort (midden XVII) vormt de doorgang met de aanbouw. In de beide bouwmuren, ter hoogte van de zolder, is een binnendeurkozijn (XVII) opgenomen, waarvan een met deur. Ter hoogte van de beganegrond is een stucplafond (XIX). De aanbouw, onder lessenaarsdak, is een verdieping hoog en dateert uit de 17e eeuw. Het woonhuis is vooral van belang vanwege zijn bouwhistorische waarden.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)