Actualiteit gegevens: 19-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
24411
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
11 juli 1979
Kadaster deel/nr: 
4681/3
Internationaal Kenteken: 
Ja

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Friesland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Leeuwarden
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Leeuwarden
X-Y coördinaat: 
182615 - 579563

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Voormalig BIJKANTOOR van de levensverzekeringsmaatschappij "Utrecht", gebouwd in 1903/04 naar ontwerp van de architecten A.J.Kropholler en J.F.Staal. Sculptuur van J.Mendes da Costa.

Het pand is opgetrokken in gele baksteen met plinten, lateien, banden en hoekblokken in graniet. Het is samengesteld uit drie bouwvolumes; het voorste gedeelte met ingangspartij aan de straatzijde, zonder verdieping onder afgewolfd zadeldak; het lichttorentje met verdieping onder tentdak; kantoorruimte zonder verdieping onder hoog-opgaand, omlopend schilddak. De daken zijn alle gedekt met pannen.

In de voorgevel twee hardstenen gevelstenen; de linker met het wapen van Utrecht; de rechter met het wapen van Nederland; beide tussen liggende leeuwen als wapenhouders. Onder het wolfeind in rode baksteen gemetseld UTRECHT. In linker zijgevel in rode baksteen "LEVENSverzekeringmaatschappij UTRECHT. Het tentdak van de toren wordt bekroond door groep van 4 pelikanen. Eiken toegangsdeuren met in negatief reliëf DE UTRECHT TE UTRECHT.

Interieur: Tegeltableau in tochtportaal met PAX INTRANTIBUS tussen gestyleerde florale versiering.

Plafond in hal onder lichttorentje wordt gevormd door beglaasd balkenraam, dat rust op een rondom uitkragende bakstenen lijst. Wapens der stad Utrecht geschilderd bij kruisingen der balken met buisvormig profiel. Aan binnenzijde der balken rond grote middenvenster: Gouden regen/koom ten zegen/Al wie hier verzekering sloot/Thuis nog potten/doen slechts zotten/Sinds met beter spaarpot bood. Op de vloer van hal een terrazzovloer, voorstellende een pelikaan met jong, gevat in cirkel binnen vierkant met in de hoeken hoefijzers. Rechts van de hal de wachtkamer met cassetteplafond, waarin panelen met harmonicaprofiel en waarvan de balken beschilderd zijn met didactische spreuken.

Natuurstenen schoorsteenmantel met in reliëf aangebrachte spreuk. Van hal naar kantoorruimte deur met panelen binnen kraalprofiel met parels. Bovenste panelen beschilderd met vlinders binnen kader met momenten uit ontwikkelingsgang van de vlinder en tekst. In kantoorruimte cassetteplafond met buisvormig profiel. Langs wanden een fries met wapenschilden van Utrecht met daarboven DE, om en om met wapenschilden van Amsterdam, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Copenhagen, Brussel, Rijssel, Nederland, Belgie, Frankrijk en Denemarken met daarboven TE.

In de lange gevels drie vensteropeningen, links met oorspronkelijke glas-in-lood vensters (wapens van Amsterdam. Rotterdam en Tilburg). Boven vensters tegeltableaux met namen van hoofdkantoor (eindgevels) en bijkantoren. Langs de lange wanden kasten.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaTweebaksmarkt488911 KXLeeuwarden

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenHandel en kantoor

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
LeeuwardenB412