Leeuwarden B 4159
Voorstreek 58, 8911 JS te Leeuwarden

Omschrijving

Centraal Apotheek, gebouwd in 1904/1905 in art-nouveau-vormen naar ontwerp van architect G.B.Broekema te Kampen.

Gebouw op trapeziumvormige plattegrond, opgetrokken uit gele verblendsteen en rood-bruine steen, en gedekt door een met leien belegd afgeknot schilddak tegen trapgevel aan een der zijden. Verlevendiging van het metselwerk door onder meer: hardstenen lijsten, blokken, onder- en bovendorpels, boogtrommels inlegwerk, uitkragend siermetselwerk en dierfiguren.

Ingangspartij aan Voorstreekzijde gevat in een met art-nouveau-motieven bewerkte korfbogige hardstenen omlijsting; de verdiepingslagen uitgerust met smeedijzeren balkonhekken in art-nouveau-vormen, rechtgesloten en rondboogvensters, polychroom tegeltableau met vrouwenfiguur met slang en gifbeker - eveneens in art-nouveau-vormen- en dito tableau met opschrift: CENTRAAL APOTHEEK; hoek Voorstreek/Tuinen benadrukt door uitkragende erker, bekroond door overhuiving onder leiengedekt helmdak met naald.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg